Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj się już teraz za darmo
i znajdź pracę jako opiekunka.
Zajmie Ci to zaledwie kilka chwil.

Zarejestruj się

Reklama - zareklamuj się

Dodaj tematpowrót

Jak zdobyć pracę jako opiekunka?
autor: gość
data: 2010-03-19 18:19:15
Mam 21 lat i uczę sie zaocznie.Bardzo mi zależy na tym aby opiekować się jakimś maleństwem bo bardzo mnie to interesuje.Najlepiej jak by to była praca w Lublinie.
data:2010-11-14 15:56:18

powodzenia ;D
ja mam 45lat i chciałabym kontynuować zawód niani;)
data:2010-12-08 14:05:54

Witam, ja własnie jestem na etapie spotkań z paniami, które chcą zaopiekować się moim synkiem. Panie przychodzą różne, więc może tutaj dam kilka rad jak to ja jako mama oceniam starania się o tą "posadę". Przyszła do mnie pani, która ledwo weszła na 4 piętro i nawet nie zdjęła butów, mimo, że plucha na dworze, a dzieciaczek mały i jeszcze często na czworakach biega- porażka, dzwoniła też pani, która już w czasie rozmowy tel., z ubolewaniem westchnęła, że daleko i nie wie, czy będzie jej się chciało taki kawał chodzić. Inna znów na siłę próbowała wymusić, zebym ją zatrudniła i odmówiła innym paniom spotkań, a już nagminnie się zażało jak panie przechwalały się jak to wszystkie dzieci je bardzo kochają bez choćby jednej kartki referencji. Inna pani tak się spieszyła, że spotkanie trwało zaledwie kilka minut i też uważała, że powinnam właśnie ją zatrudnić.SZOK. Ja jako mama oczekuję, że przyszła niania zechce poświęcić czas już na pierwszym spotkaniu, że pokaże namacalne dowody tego, że pracowała z dziećmi w postaci referencji i nr telefonów do ich rodziców, że zaproponuje wizytę u siebie w domu dla ocenienia jaką ona jest osobą, że będzie potrafiła powiedzieć w co można bawić się z takim dzieckiem, jak je sobą zainteresować i do siebie przekonać. Powie jakie książki czytała, żeby wiedzieć co nieco więcej o rozwoju dziecka na danym etapie. Jak postępować w razie wypadków. Zapyta o upodobania dziecka- w co lubi się bawić, jaki ma charakter. I oczywiście nie wymuszać na dziecku od razu przytulania i tp. spoufałości- lepiej sobie na nie zasłużyć np. pokazać jak się ładnie maluje kotka, czy inną ulubioną postać, poprosić o pokazanie jakiejś fajnej zabawki i szczerze zainteresować tym zainteresować. Nie bać się usiąść, czy przyklęknąć na dywanie, żebym ja jako mama nie musiała sobie wyobrażać, że przyszła niania zamiast zajmować się moim dzieckiem usiądzie z nogą na nodze i będzie oglądać tv :( Niby takie banały, ale to takie moje małe rady, które mam nadzieję przydadzą się przyszłym fajnym nianiom :) Ach i myślę, że też fajnie jest przynieść jakiś mały drobiazg dla maluszka dla przełamania lodów, nie jakieś kosztowności, żeby nie płakać później, że się pracy nie dostało, a pieniądze wydane. Pozdrawiam NIANIE :)
data:2011-04-22 08:54:53

Kancelaria Prawna Sampraus Grzegorz Szprych w partnerstwie z Opolskim Stowarzyszeniem Doradców kończą realizację projektu „ Profesjonalna opiekunka i pomoc domowa”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Warunkiem uczestnictwa było zamieszkanie na terenie województwa opolskiego, ukończenie 45 roku życia oraz pozytywne przejście testu psychologicznego, badającego predyspozycje do pełnienia opieki nad dzieckiem.

Szkolenie było bardzo urozmaicone tematycznie. Znalazły się tam zagadnienia dotyczące opieki nad dzieckiem i osobą starszą, jak również pierwsza pomoc w nagłych wypadkach, organizacja czasu wolnego dla osób strasznych (nauka Nornic Walking pod okiem instruktora), blok z zakładania własnej działalności gospodarczej nakierowany na procedury związane z zakładaniem przedszkoli, żłobków, zajęcia z psychologiem i doradcą zawodowym, zasady przygotowywania przyjęć, moduł poświęcony autoprezentacji i kreowaniu pozytywnego wizerunku.

W zależności od zainteresowań nakierowanych na opiekę nad dziećmi, osobami strasznymi lub organizacje gospodarstwa domowego uczestniczki podkreślają znaczenie zdobytej w ramach projektu wiedzy, a także osobiste zyski płynące z udziału w szkoleniu. Wskazują przede wszystkim na podniesienie poczucia własnej wartości, nawiązanie nowych znajomości, zyskanie wsparcia od prowadzących i innych uczestniczek, a także znalezienie rozwiązań dla nurtujących je trudności życiowych.

O trafności i użyteczności podjętych działań w ramach projektu świadczą bardzo dobre opinie
uczestniczek wyrażane w ankietach i rozmowach monitorujących.

Panie często podkreślały, że taki comiesięczny pobyt w miejscu realizacji szkolenia stanowi dla nich unikalną możliwość oderwania się od niejednokrotnie trudnej sytuacji życiowej i problemów dnia codziennego. Taka trzydniowa regeneracja sił i zyskanie wsparcia dodawała uczestniczkom pożądany zastrzyk energii i dobrego samopoczucia , co w efekcie zwiększało wiarę w siebie i motywacje do podejmowania życiowych wyzwań oraz planowania dalszych działań w sferze zawodowej.
data:2011-09-26 17:14:26

Oj, widzę, że mama bardzo wymagająca... zwłaszcza z tym przynoszeniem drobiazgu. Jak sama mama zauważyła: jeśli opiekunka pracy nie dostanie, a już ma do tego dokładać... Nie wiem, chyba bym to uznała raczej za próbę przekupstwa i ciężko jako mamie byłoby mi potem odmówić takiej niani. Skoro ona dała coś mojemu dziecku, to ja muszę dać jej pracę...

Nie sądzę też, żeby było dobrym pomysłem opisywanie, czego się oczekuje od opiekunki, bo tym momencie opiekunka może grać - udawać - kogoś kim nie jest. A jeśli opiekunka faktycznie nie ma ochoty daleko dojeżdżać, to po co ją zatrudniać? Po co ma być niezadowolona? To najgorsze z możliwych rozwiązań! Niezadowolona opiekunka zostaje sama z moim dzieckiem!

Trzeba więc być sobą! Jeśli się opiekunka do tego nie nadaje, to lepiej poszukać innej pracy - po prostu. Kiedyś odezwała się do mnie dziewczyna po studium informatycznym i jak zapytałam ją dlaczego właśnie chce pracować jako opiekunka, odpowiedziała, że dlatego, że nie umie znaleźć pracy w swojej branży. Dobrze, że mi tak powiedziała, bo oczywiście jej nie zatrudniłam. Dobrze i dla mnie i dla niej. Z pewnością ma teraz te pracę, która ją interesuje, a nie musi się "użerać" z małym dzieckiem.

Do potencjalnych opiekunek: jeśli nie lubisz dzieci, to nie szukaj zastępczej pracy jako opiekunka. Do tych, które chcą pracować jako opiekunka: jeśli rzeczywiście lubisz dzieci, to samo przyjdzie, a mama na pewno będzie widziała, że masz dobry kontakt z dzieckiem!
przejdź do strony:

powrót
Opiekuj.pl to serwis skierowany dla osób które chcą pracować jako opiekunka do dziecka lub opiekunka do osób starszych. Opiekunka do dziecka lub też opiekunka do osób starszych może zostawić swoje namiary dla osób szukających opiekunki. Opiekunki i oferty pracy wg. miast. Porada:Lewatywa z czosnku
Copyrights © Opiekuj.pl 2008-2011